سبوس گندم

#2921
arsham
مشارکت کننده

دانه گندم حاوی شیره و مواد پروتئینی است و این اجزا توسط غشاهایی احاطه شده اند: غشاء بیرونی، میانی و درونی. مجموعه این سه غشاء محیطی پری کارپ نامیده می شود که نام دیگر آن سبوس است. سبوس ماده ای نرم و به رنگ قهوه ای روشن است.
سبوس گندم از دو نوع فیبر گیاهی تشکیل شده، این فیبرها که از پلی ساکاریدهای اصلی هستند خواص جالب توجهی دارند؛ شیره های هضم کننده دستگاه گوارش نمی تواند آنها را تجزیه کند، دستگاه گوارش انسان برخلاف نشخوارکنندگان آنزیمی را که قادر باشد سبوس را هضم کند ترشح نمی کند، بنابراین در جریان عبور مواد غذایی و دفعی از روده ها سبوس به صورت هضم نشده باقی می ماند.
سبوس مانند یک اسفنج خاصیت جذب آب را داراست و در صورتی که همراه با مقدار مناسب آب مصرف شود حجم آن به مقدار قابل توجهی افزایش می یابد. سبوس حجم مواد غذایی و دفعی را افزایش می دهد و چنانچه مواد دفعی پرحجم و دارای آب کافی باشند، در روده آسان تر حرکت می کنند. بدین ترتیب از سبوس گندم به عنوان مکملی ایده آل در درمان یبوست می توان بهره برد. افرادی که یبوست دارند می توانند روزانه تا سه قاشق غذاخوری سبوس را همراه آب فراوان مصرف کنند.
آرد تهیه شده از گندم سفید که در مراحل تصفیه، پری کارپ یا سبوس از روی آن برداشته شده است به علت از دست دادن ویتامین ها و مواد معدنی، آرد فقیر نامیده می شود. هنگام تهیه آرد سفید ویتامین های گروه B، کلسیم، فسفر، آهن، مس، روی و منگنز بین 60 تا 85% از بین می رود.
گنجاندن سبوس گندم در برنامه غذایی روزانه باعث کاهش جذب کلسترول، کاهش اسید معده، بالا رفتن سرعت دفع مواد سمی و سرطان زا از بدن، پر شدن معده و احساس سیری به منظور کاهش وزن، رفع یبوست، دریافت املاح و ویتامین های ضروری و پیشگیری از سرطان روده می شود. مناسب ترین سبوس، سبوسی است که از کشت بیولوژیک به دست آمده باشد. زیرا بیشترین مقدار مواد شیمیایی حاصل از سموم دفع آفات در پوسته ی محیطی گندم متمرکز می شود.
سبوس را می توان به صورت مخلوط در ماست، شیر یا آب میوه ها مصرف کرد. همچنین در طبخ انواع حبوبات، سوپ‌ها، آش ها، خورش ها، به صورت ترکیب شده با آرد سفید در تهیه ی نان، کیک ها و شیرینی های خانگی و به صورت جوانه گندم می توان به کار برد. به طور کلی از سبوس گندم در تمامی غذاها می توان استفاده کرد.