«زنجبیل» یا «گیاه شفابخش»

#2913
arsham
مشارکت کننده

زنجبیل گیاهی چندساله است که دارای برگ های باریک نوک تیز و دراز شبیه نی است و گل های خوشه ای زیبا و زردرنگ دارد. در انتهای ریشه های آن غده هایی گوشتالود تولید می شود که پوستی نازک، مانند سیب زمینی دارد. زنجبیل، گیاه بومی شرق هندوستان است، البته هم اکنون در دیگر مناطق جهان هم کشت می شود.
این گیاه به دو صورت تازه و خشک استفاده می شود. گیاهی خوشبو، دارای رایحه و عطر قوی با طعمی تند و سوزاننده است. اگر به صورت تازه استفاده شود، محتوی آب بیشتر و ملایم تری است و شکل خشک و پودری آن، طعم و تاثیر قوی تر و متراکم تری دارد. یک قاشق چایخوری زنجبیل تازه رنده شده معادل 4/1 قاشق چایخوری پودر زنجبیل است.

طبیعت زنجبیل گرم و خشک است و مانند سایر ادویه ها برای خوش طعم کردن غذا، می تواند مورد استفاده قرار گیرد. به علت خواصی که دارد در طب از آن استفاده دارویی به عمل می آید.
فواید و خواص زنجبیل:
– بهترین داروی خانگی برای مشکلات سرماخوردگی از قبیل سرفه، آبریزش بینی و احتقان گلو است.
– تقویت کننده معده و دستگاه هاضمه، ضد نفخ و دل درد، اشتهاآور، رطوبت زدا، تقویت کننده حافظه، تقویت کننده نیروی جنسی و مسکن است.
– زنجبیل با شعله ور ساختن آتش گوارش، سموم بدن را خنثی می کند و به هضم، جذب و تجزیه مواد غذایی و در کل به عمل گوارش غذا در بدن کمک می کند.
– به علت داشتن مواد آنتی اکسیدان، بدن را در مقابل رادیکال های آزاد و عوامل پیرکننده محافظت می کند.
– به هضم مواد پروتئینی کمک می کند و از لخته شدن خون جلوگیری می کند.
– براساس تحقیقات دانشمندان ژاپنی، مستقیم روی قلب اثر کرده و بر قدرت عضله قلب می افزاید.

زنجبیل را می توان به شیوه های گوناگون به کار برد:
– در برخی مناطق از مخلوط زنجبیل، میخک، دارچین و عسل شربتی تهیه می کنند که خاصیت نیروبخشی دارد.
– چای زنجبیل؛ 4/1 قاشق چایخوری پودر زنجبیل یا چند برش زنجبیل تازه را با یک فنجان آب روی حرارت ملایم بجوشانید. چای زنجبیل را به منظور تحریک اشتها می توان پیش از غذا صرف کرد و برای کمک به هضم، می توان پس از صرف غذا نوشید.
– برش نازکی از زنجبیل تازه با مقداری نمک و آبلیمو پیش از صرف غذا، به برانگیخته شدن آتش هاضمه کمک می‌کند و برای افرادی که دستگاه گوارش ضعیفی دارند، مفید است. همچنین پاشیدن مقداری پودر زنجبیل روی غذا یا میل کردن برش نازکی از آن هنگام صرف غذا، به هضم کمک می کند.
– برای پیشگیری و رفع سرماخوردگی مصرف چای زنجبیل به همراه عسل و آبلیموی تازه بسیار مفید است.
– از پودر یا ریشه زنجبیل تازه می توان در تهیه سبزیجات آب پز، خورش ها، نان زنجبیلی و شیرینی استفاده کرد.

اگر دارای بدنی گرم و برافروخته نیستید، به خصوص در فصول سرد سال برای عملکرد بهینه دستگاه گوارش، مصرف روزانه مقدار کمی زنجبیل بسیار سودمند است. این اقدام بهترین روش پیشگیری از انباشته شدن سمومی است که در اثر عملکرد نامطلوب دستگاه گوارش به وجود می آید.
کتاب «چاراکاسامهیتا» زنجبیل را «بهترین گیاه غده ای» نامیده و در شیوه های درمانگری کهن به عنوان «داروی معجزه گر» به آن اشاره شده است.